Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2013 13:07 - Когато вярата я няма, или за това как Борис Бачковски превърна Божията обител в гнездо на безбожници
Автор: ivailomirchev Категория: Регионални   
Прочетен: 672 Коментари: 1 Гласове:
1



 Всяка година Пловдив организира международна среща-семинар, на която участват представители на туроператорски консорциуми от цял свят. Тази година, подобно на всяка една това пак се случи. За наша радост един автобус туроператори пристигна в Асеновград на 09.05.2013 г. - ден четвъртък. Манна небесна би си казал някой. Да, така е ! Хората с интерес изслушаха лекцията ми за храм "Св. Богородица" (Рибната), а възможностите за туризъм в Общината ги впечатлиха сериозно.

Асенова крепост беше черешката на тортата. Този обект вече ще е редовна спирка от техните турове, а ние наистина се почувствахме горди с това, което имаме и това, което презентирахме. Следващата и последна спирка от тяхната обиколка беше Бачковския манастир. Тук искам да акцентирам наистина върху безумията, които се вършат в този манастир. Ще ги конкретизирам:

- Паркинга е с цена 3 лв.
- Тоалетната е с цена 0.50 ст.
- Манастирът като функция на Църквата, трябва да носи дух на хуманност, любов, споделеност, братолюбие. Навсякъде обаче те посрещат забрани.
- В мъжки манастир НИКЪДЕ в православния свят няма да видите да работят повече жени, отколкото монаси има в братството. Някак си се усеща, че светата обител отдавна е изгубила духовния си статут на "Света" и е станала някакво семейно предприятие с пищните лели в манастира.
- Навсякъде се заплаща входна такса. Ако беше жив Григорий Бакуриани щеше да възложи меча си върху снагата на някой "черноризец".
- Храм "Св. Никола" с уникалните стенописи на Захари Зограф (първата му стенописвана църква) от 1840 г. е разрешена за посещение само за кръщенки, които разбира се солидно се заплащат.
- Костницата, която би следвало да е най-голямата забележителност за туристите, така, както духовната би следвало да е чудотворната икона на Св. Богородица стои заключена с дебел катинар и обрасли монашески гробища.
- Съборната църква е черна, защото свещите които се продават в нашите географски ширини са толкова качествени, че парафиновия елемент в тях води до престъпни поразии по стенописите. Е, тук е вече може би твърде късно.....
- В църквата имаше двама монаси, единия от които си чистеше с клечки ушите, другия чоплеше семки. Найс а?
- Репликата на чудотворната икона вече 2 години я няма. борис агатоникийски обвини зографите светогорци, че не идвали и не си вършели работата. Ами нека друг да я свърши, но да има резултат. Нека хората се кланят на Светият образ на Божията майка.

Туроператорите бяха възмутени и невярващо мълчаха пред безумията, които видяха. Е, изложихме се. Изложихме се, и то много. Аз разбира се обясних, че проблема тук е от години насам, и че масово туроператорите махат манастира като част от туровете си. Един от гостите - представител на сръбски туроператорски консорциум каза, че в Сърбия ако има нещо такова, на другия ден целия град ще е тук и ще има линч за допусналите и допускащите тези своеволия и гавра с вярата на хората.

За борис, зовящ се агатоникийски, който цял живот е работил за мерцедеса си (както бе казал в един материал), но е забравил за обетите за нестяжание, послушание и целомъдрие, което монасите дават пред Господ, още много може да се каже. Каквото и да се каже обаче не може да му се отрече, че по феноменален начин успя да превърне Бачковския манастир е едно гнездо на безбожници, в което е останало всичко друго но не и православието. Успя да изгони хилядите поклонници от цял свят. Успя на Разпети петък с мълчаливо съгласие да разнася аромата на скарите на фона на траурния камбанен звън. Успя да превърне обителта, като форма на духовния живот в църквата, в това, което хората ненавиждат - ояждане и злоупотреба с власт. Още по-жалко е, че тази власт е духовна.



Гласувай:
1



1. alchemist - А, някога- така казват- Христос ...
03.12.2013 13:14
А, някога- така казват- Христос изгонил търговците от храма с камшик от змии.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ivailomirchev
Категория: Туризъм
Прочетен: 52697
Постинги: 23
Коментари: 10
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031