Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2017 21:04 - 04.01.2017 - Екопътека "Бяла река" край Калофер
Автор: ivailomirchev Категория: Туризъм   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Екопътека "Бяла река" се намира на около 7 км от гр. Калофер и на около километър от Калоферския манастир "Рождество Богородично". Приятно място за отмора и еднодневна разходка, съчетана с културно-опознавателна програма в манастира.


Тръгвате от западния край на града по шосето, което води до местността "Паниците" (изходна точка за хижа "Рай" и връх "Ботев"). Точно при последните къщи на града, пътя се разделя на две - за Паниците и манастира с екопътеката.

Тук има опция да си оставите колата, защото асфалта е в много лошо състояние. След километър всичко, което условно наричаме "асфалт" свършва и тук отново има разклон - черен път за манастира и екопътеката, който води надолу и черен път за параклис "Св. Димитър" в дясно. Тук трябва доста да си познавате възможностите на колата за да продължите надолу, но при бавно каране и повече внимание нямате никакъв проблем да отидете до входа на манастира, в източния край на който има табела, която указва посоката, в която се намира екопътеката. Следва 300 метра по асфалтова отсечка и достигате до беседки и указателни табели, даващи началото на парк "Централен Балкан". Слиза се край река "Бяла река" и се ходи край нея около 500 м.

Следва дървена арка с надпис "Екопътека Бяла река" и от тук започва и дългата 1860 м отсечка, която е същинската екопътека. Най-ниската точка на екопътеката е 540 м, а най-високата е 630 м. Има 8 моста, които пресичат реката, като височината над реката на някои е над 10 м. Има много и интересни указателни табели, които дават изчерпателна информация за флората и фауната в района около екопътеката. Много стабилно изградена екопътека. Не успях да намеря и едно дръвче в конструкцията, което да е нестабилно или да се клати.

image

След като достигнете до най-високата точка на екопътеката, получавате прекрасна гледка към връх Ботев и резерват "Южен Джендем". От тук, извън трасето на екопътеката има пътека, която обаче с табела е забранена за туристи, вероятно заради срутище или заради екстремния терен нагоре.

Бяла река води своето начало малко под заслон Ботев, а в нея се вливат и водите на река Пръскалска, която оттича водите на захранващия се от снежна преспа на връх Ботев водопад "Райското пръскало" 124.5 м (най-висок в България").

От тук наобратно пътеката се спуска по западния склон над реката, като през цялото време имате визуална връзка към мостчетата по които сте дошли на идване. Няма опасни пасажи, които да ви затруднят, може би една идея повече е спестено от към обезопасяване, но като цяло инфраструктурата е добре.

Времето, което е дадено за преминаване е около 2 часа, ако сте с идеята да хапнете, да поснимате и да се насладите на чудните вирове, каньончета и гледки към върховете над вас, то времето за преминаване наистина варира между 2 и 2:30 ч.

След преминаване на екопътеката може да разгледате и манастир "Рождество Богородично", който е поддържан в много добро състояние и приема поклонници целогодишно. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivailomirchev
Категория: Туризъм
Прочетен: 53365
Постинги: 23
Коментари: 10
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930