Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2017 09:16 - Село Сенник - родното място на Дан Колов
Автор: ivailomirchev Категория: Туризъм   
Прочетен: 2473 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Сенник, или както се е казвало в миналото Чадърлий, има древна история, но жителите му се гордеят най-вече със своя съселянин Дан Колов. В село Сенник се намират паметникът и къщата-музей на Дан Колов. И двата са в непосредствена близост един от друг и се намират почти в началото на селото, влизайки от град Севлиево, който се намира на 7 км.

 Къщата-музей няма регламентирано работно време, но ако се обадите в местното читалище ще имате възможност да го разгледате.

Споменът за Дан Колов е жив. Пази се в архивите, във фондовете на музеите и най-вече в сърцата на хората. Със спомени за него е изпълнена и къщата, която той изгражда в родното си село Сенник, превърната в Дом музей „Дан Колов”. Родителите на Дан Колов дошли от тревненските села - здрави балканджии с пословична сила. Предпоследното им дете Дончо се ражда на 26 декември 1892 г.

image

След ранната смърт на баща си малкото селско момче тръгва на гурбет в Унгария, още ненавършило 13 години. В края на октомври 1909 година той пристига в Америка с надеждата за по-добро бъдеще в „страната на неограничените възможности”. Млад и видимо силен физически, Дончо скоро изпитва първата тръпка от голяма победа – първо в любителска среща, а след това срещу професионален борец.

С желязната му воля и огромното желание да се бори и побеждава са принудени да се съобразяват всички. Става известен в борбата свободен стил – кеч ес кеч кян. Успява да направи името си прочуто и до днес, като първият борец в света, два пъти носител на „Диамантения пояс”.

Многократно му предлагат да приеме американско поданство, но той е непреклонен: „Не мога да се откажа от България никога”. С българското си име и гражданство побеждава навсякъде – в Америка и Азия, в Европа, Австралия и Африка - всички се прекланят пред Балканския лъв.

Заради феноменалната му сила, издържливост и пъргавина, както и бързината на мисълта му при съвършеното прилагане на множество хватки, пресата с уважение и възхита да го нарича Кралят на ринга. „Всички ме познават. Аз съм Дан Колов” – има основание да заяви нашият земляк преди триумфалното си завръщане в Родината. Скоро след това с победа над Анри Деглан  става европейски шампион по свободна борба и носител на диамантения пояс.

image

Славата не го променя и той остава същият добряк с благородно сърце. В края на 30-те години желязната му физика е победена от нелечимата по това време туберкулоза.

Великият Дан Колов издъхва, ненавършил 48 години, на 27 март 1940 г. С огромна скръб е изпратен в последния му път, под приказно красивите върхове на родния Балкан, до двора на църквата, където легендарният исполин намира покой. Мястото е наистина особено, а църквата, до която е погребан също привлича вниманието със своята архитектура и местоположение. Посторена на нависок хълм, тя се забелязва почти от всички краища на селото.

Храмът, посветен на "Св. Иван Рилски" е интересен и заради своя часовник, вграден във външната стена на входа. Строителството започва през 1914 г. и завършва през 1919 г. Часовникът е монтиран година по-късно и оттогава отмерва времето в селото.

image

Към читалище „Климент Охридски“ с. Сенник има сформирана група за автентичен фолклор с ръководител Христина Христова.

Интересно е, че село Сенник има герб и знаме, създадени от художника — хералдик Христо Танев. Знамето се съхранява в олтара на църквата, а девизът на селото е: „В сила и слава - бях и ще бъда“. Интересна забележителност е и монтираният до чешмата в селото самолет на генерала от авиацията Михо Михов, който също е роден тук.

Любителите на риболова ще останат очаровани от възможностите, които предлагат околностите на селото. Само на няколко километра от Сенник се намира язовир „Александър Стамболийски”, който е първият изкуствен язовир в България. Построен през далечната 1953 г., язовирът е дълъг 18 км и тук можете да се насладите на прекрасна почивка и страхотен улов на каракуда, червеноперка , шаран, костур, бяла риба, сом.

image


Красивата природа, кристално чистият въздух и близостта на многобройните микроязовири го превръщат в желано място за селски, еко и риболовен туризъм.

Село Сенник определено е място, което си заслужава да бъде посетено. Аз съм съм бил там два пъти и винаги съм го усещал като свое. Има места, които наистина са специални. Места, които оставят особено чувство у вас, което е необяснимо, но ви кара да искате да се върнете там отново. На мястото, на което е построена църквата винаги изпитвам някакво сублимно чувство на духовен възторг. Друго такова място е храм "Св. Троица" в село Гела (Родопи).

В заключение може да се каже, че в село Сенник може да видите много неща, да научите много любопитни истории и да съпреживете гордостта на Дончо Колев Тревненски - Дан Колов, от това да бъде Българин. Имате ли възможност, непременно посетете това място.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivailomirchev
Категория: Туризъм
Прочетен: 53406
Постинги: 23
Коментари: 10
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930