Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2017 07:57 - Батошевски девически манастир "Въведение Богородично"
Автор: ivailomirchev Категория: Туризъм   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



image

През 1858 г. седемгодишната Мария, трето дете в семейството на батошевския първенец Миньо Попкоев, се разболяла тежко от едра шарка. Тогава нямало лекарства за болестта и много хора умирали. 

Изплашени за живота на дъщеря си, родителите я обещали на Бог, ако запази живота й. Мария оздравяла и родителите й започнали да я подготвят за монахиня. Изпратили я в Севлиево и Габрово да се научи да чете и пише.

 През 1865 г. Мария се завърнала у дома и баща й решил да не я праща в манастир далеч от дома. Купил място в селото и построил манастир.

През 1871 г. Мария била въведена в новата обител. На следващата година била замонашена под името Магдалина и станала първата игуменка на манастира „Въведение Богородично”.

Така бил създаден един от двата семейни манастира в България. Сградите били скрити зад висока ограда. През 1871-1872 г. построили в двора малка дървена църква. Когато по време на Априлското въстание (1876 г.) селската църква и мъжкият манастир изгорели, батошевски идвали на служба в малката манастирска църква. През 1905 г. на найно място издигнали днешния храм.

Църквата е без стенописи, но има интересен иконостас, на които иконите са в размер,различен от следвания по канон. Иконите са рисувани от известните възрожденски майстори – Цоню Захариев и Станислав Доспевски. В манастира се пази посечено от ятаган евангелие, наречено „Сечената книга”.

Общи данни: Батошевски манастир „Въведение Богородично”, 19 в., действащ, девически, храмов празник – 21 ноември, паметник на културата
Местоположение: с. Батошево, 16 км от Севлиево

image

Малко преди Севлиево, идвайки от Габрово се отбивате в ляво. Първото село, през което ще преминете е Горна Росица. Следващото село е Батошево, в чиито край (в посока село  Стоките) се намира и манастира. Поддържан в безупречно състояние.

Единствената монахиня и игумения в момента е сестра Анисия. Изключително лъчезарен, спокоен и добър човек. За манастирите е важно да се знае, че там се отива за молитва и съзерцание, а не за селфита и чалъми. В това отношение, това е един от манастирите, в които съм бил, в които поведението на монахинята и игуменка да те кара да разбереш, че ако не си за първото в светата обител, мястото ти не е там. Не с думи, хокане или размахване на пръст, а с отношение и блага дума. 

В разговор с нея, стана ясно, че мястото не е честа и популярна поклонническа дестинация, но въпреки всичко (както сам се убедих) няма място, което да търпи критика. Всичко е чисто, подредено, от всяко ъгълче лъха живот. Двата Батошевски манастира, Новоселския и Троянския манастири, образуват едно каре манастири с наистина забележителна история и богат духовен живот. Непременно ги посетете. Ако сте и любители на планината, само на километри ви е махала Лъгът, от където за 2 часа сте на хижа Мазалат. 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivailomirchev
Категория: Туризъм
Прочетен: 53392
Постинги: 23
Коментари: 10
Гласове: 22
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930